Hidegtűrő borélesztő Uvaferm PM 20g
Ez egy szelektált fajélesztő, amit kifejezetten akkor használnak, ha:
-
alacsony hőmérsékleten (10–15 °C) szeretnél erjeszteni,
-
fontos a gyümölcsös, friss aromák megőrzése (rosé, illatos fehérbor, pezsgőalapbor),
-
a must vagy cefre lassabban indulna be a hideg miatt,
-
érzékeny, különleges tételeket készítesz (aszú, szamorodni).
Felhasználási területei:
-
Rosé borok
-
Fehérborok
-
Gyümölcscefrék
-
Tokaji típusok (aszú, szamorodni)
-
Pezsgőalapborok
Adagolás:
-
A gyártó adatai szerint 20 g élesztő kb. 100 literhez elegendő.
Lényege: biztos erjesztést ad még hűvös pincében is, miközben megőrzi a bor aromatikus és savfriss karakterét.
Uvaferm PM borélesztő használata
1. Adagolás
-
20 g élesztő = kb. 100 liter musthoz / cefréhez elegendő.
2. Beoltás előkészítése
-
Mérd ki az élesztőt.
-
Készíts kb. 10-szeres mennyiségű langyos (35–38 °C-os) vizet.
-
Példa: 20 g élesztőhöz kb. 200 ml víz.
-
-
Szórd bele az élesztőt, ne keverd rögtön, hagyd kb. 10 percig duzzadni.
-
Ezután óvatosan keverd el, hogy homogén szuszpenzió legyen.
3. Hőkiegyenlítés (nagyon fontos!)
-
Az élesztőt nem szabad sokkolni hideg musttal!
-
A hidratált élesztőhöz fokozatosan adj kis adagokban mustot, mindig kb. 10 °C-nál kisebb hőmérséklet-különbséget tartva.
-
Addig ismételd, amíg az élesztő szuszpenzió hőmérséklete közel nem lesz a mustéhoz.
4. Beoltás
-
Az így előkészített élesztőt öntsd a mustba/cefrébe, majd jól keverd el.
-
Lehetőleg biztosítsd, hogy az első napokban ne essen 10 °C alá a hőmérséklet, különben az élesztő nehezebben indul.
5. Javaslat
-
Érdemes élesztőtápanyagot (pl. DAP vagy komplex táp) adni, főleg szegényebb mustnál → ez segíti a biztos és tiszta erjedést.
Ezzel a módszerrel az Uvaferm PM szépen elindul még hűvös pincében is, és a bor megőrzi a friss, gyümölcsös, elegáns aromákat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.