Élelmiszeripari borkősav UNIKÉN 100g
Az „Élelmiszeripari borkősav UNIKÉN 100 g” (más néven L-tartaric acid, E 334) egy olyan természetes szerves sav, amit élelmiszer-ipari adalékanyagként használnak. Természetesen is előfordul gyümölcsökben, különösen szőlőben, borban.
Mire használják?
-
Savanyúság („savtartalom”) szabályozás
A borkősav hozzáadásával szabályozható, illetve növelhető az élelmiszer/ital savassága vagy pH-értéke. Használják mustban, borban, gyümölcslevekben, szörpökben. -
Ízjavítás, ízprofil finomítása
A borkősav „friss” savanykás ízt ad, segít élénkebbé tenni az ízeket, kiegyensúlyozni az édes komponenseket. -
Tartósítás
A savas környezet gátolja sok mikroorganizmus szaporodását, így segít meghosszabbítani az eltarthatóságot. Fizikai‐kémiai stabilitást ad. -
Antioxidáns és stabilizáló hatás
-
Komplexképzőként (kelátképző) működik: a fémionokkal együttműködve csökkenti az oxidáció lehetőségét, segít megőrizni a szín és aroma stabilitását.
-
Szín‐/zavarosságvédelem, pH stabilitás.
-
-
Savanyúságok, befőttek, dzsemek, lekvárok
Használják ezekben is, segít az ízekben, segíti a zselésítést (ha pektint alkalmaznak), biztonságosabbá teszi a termékeket savasság révén. -
Borászatban
-
A bor természetes savtartalmának emelésére, ha a must vagy bor savassága nem elég magas.
-
A bor stabilitásának javítása, ízek és aromák megőrzése.
-
Mire kell odafigyelni?
-
Mennyiség: túl nagy adag esetén túl savas lehet az íz, kellemetlen lehet. A termék jelölésén, szakirodalomban található útmutatókat követni kell.
-
pH és más összetevők kölcsönhatása: más savakkal, cukorral, ásványi anyagokkal, fémionokkal együtt használva a hatás változhat.
-
Élelmiszerbiztonsági előírások: az EU-ban adalékanyagként részletes szabályok vonatkoznak rá; címkézés, mennyiségi korlátok vannak.
-
Minőség: élelmiszeripari tisztaság kell; nem szennyeződhet toxikus vagy nem engedélyezett anyagokkal.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.