Borkén por 100g
A borkén por (kálium-metabiszulfit, K₂S₂O₅) elsősorban a borászatban és a sörfőzésben használatos. Több fontos szerepe van:
-
Fertőtlenítés, higiénia
-
Használják hordók, üvegek, eszközök fertőtlenítésére.
-
Elpusztítja a nem kívánatos baktériumokat és vadélesztőket.
-
-
Bor stabilizálása és tartósítása
-
Gátolja az oxidációt, így megőrzi a bor színét és frissességét.
-
Megakadályozza a bor újraerjedését (például palackozás után).
-
-
Antioxidáns hatás
-
Megköti az oxigént, így a bor tovább eltartható és tisztább ízű marad.
-
-
Gyümölcsfeldolgozásnál
-
Nemcsak borhoz, hanem musthoz, gyümölcslevekhez, lekvárokhoz is használják a barnulás és erjedés megelőzésére.
-
Fontos: A borkén port mindig mértékkel kell használni, mert túl nagy mennyiségben kellemetlen szulfidos szagot és ízt adhat a bornak. Az egészségügyi előírások korlátozzák is a megengedett mennyiséget.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.