Öntvény gulyásbogrács
Az öntvény bográcsoknak számos előnye van, különösen, ha szeretsz szabadtéren főzni, például pörköltet vagy gulyást. Íme a legfontosabb előnyök:
1. Kiváló hőtartás
Az öntöttvas anyag nagyon jól tartja a hőt, így egyenletesen melegszik fel, és sokáig megtartja a meleget, még akkor is, ha a tűz már leégett.
2. Egyenletes hőelosztás
Az öntvény bogrács teljes felületén egyformán melegszik, ezáltal nem ég le könnyen az étel, és egyenletesen fő meg.
3. Tartósság és hosszú élettartam
Megfelelő karbantartás mellett évtizedekig használható, sőt gyakran generációkon keresztül öröklődik.
4. Sokoldalúság
Alkalmas pörköltekhez, levesekhez, gulyásokhoz, sőt akár sütésre is, ha például kenyeret vagy süteményt készítenél benne parázson.
5. Rusztikus, autentikus főzési élmény
A szabadtéri főzéshez az öntvény bogrács autentikus élményt ad, és hozzájárul a hagyományos magyar konyha ízeihez és hangulatához.
6. Könnyen tisztítható (megfelelő kezeléssel)
Ha jól be van járatva (fűszerezve van az öntvény), akkor kevésbé tapad le az étel, és könnyebben tisztítható.
Az, hogy az öntvény „fűszerezve van”, a „seasoning”, vagyis beégetés magyar megfelelője. Ez nem azt jelenti, hogy fűszerekkel van tele, hanem hogy van rajta egy olajból kialakított védőréteg, ami:
megóvja a rozsdásodástól,
tapadásmentes felületet képez,
javítja a főzési tulajdonságait (pl. kevésbé ragad le az étel),
és növeli az eszköz élettartamát.
🔧 Hogyan történik az öntvény fűszerezése (beégetése)?
Alapos tisztítás: Távolítsd el a gyári bevonatot vagy port (új eszköznél), vagy a korábbi szennyeződéseket (használtnál).
Szárítás: Teljesen száraz legyen, hogy ne rozsdásodjon.
Beolajozás: Vékonyan kend be semleges ízű, magas hőállású olajjal, pl.:
lenmagolaj,
napraforgóolaj,
repceolaj.
Beégetés: Tedd be a bográcsot vagy edényt egy forró sütőbe (kb. 200–250 °C) 1–1,5 órára. Szabadtéri eszköznél ezt akár parázson is meg lehet tenni. Az olaj ilyenkor polimerizálódik – vagyis ráég, kemény védőbevonatot képez.
Ez a folyamat többször is megismételhető, minél többször fűszerezed be, annál jobb lesz a tapadásmentessége.
Mire figyelj használat közben?
Soha ne mosd mosogatószerrel vagy áztasd vízben hosszú ideig!
Használj inkább forró vizet és kefét.
Használat után töröld szárazra, és vékonyan olajozd be.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.