Öntvény gulyásbogrács
Az öntvény bográcsoknak számos előnye van, különösen, ha szeretsz szabadtéren főzni, például pörköltet vagy gulyást. Íme a legfontosabb előnyök:
1. Kiváló hőtartás
-
Az öntöttvas anyag nagyon jól tartja a hőt, így egyenletesen melegszik fel, és sokáig megtartja a meleget, még akkor is, ha a tűz már leégett.
2. Egyenletes hőelosztás
-
Az öntvény bogrács teljes felületén egyformán melegszik, ezáltal nem ég le könnyen az étel, és egyenletesen fő meg.
3. Tartósság és hosszú élettartam
-
Megfelelő karbantartás mellett évtizedekig használható, sőt gyakran generációkon keresztül öröklődik.
4. Sokoldalúság
-
Alkalmas pörköltekhez, levesekhez, gulyásokhoz, sőt akár sütésre is, ha például kenyeret vagy süteményt készítenél benne parázson.
5. Rusztikus, autentikus főzési élmény
-
A szabadtéri főzéshez az öntvény bogrács autentikus élményt ad, és hozzájárul a hagyományos magyar konyha ízeihez és hangulatához.
6. Könnyen tisztítható (megfelelő kezeléssel)
-
Ha jól be van járatva (fűszerezve van az öntvény), akkor kevésbé tapad le az étel, és könnyebben tisztítható.
Az, hogy az öntvény „fűszerezve van”, a „seasoning”, vagyis beégetés magyar megfelelője. Ez nem azt jelenti, hogy fűszerekkel van tele, hanem hogy van rajta egy olajból kialakított védőréteg, ami:
-
megóvja a rozsdásodástól,
-
tapadásmentes felületet képez,
-
javítja a főzési tulajdonságait (pl. kevésbé ragad le az étel),
-
és növeli az eszköz élettartamát.
🔧 Hogyan történik az öntvény fűszerezése (beégetése)?
-
Alapos tisztítás: Távolítsd el a gyári bevonatot vagy port (új eszköznél), vagy a korábbi szennyeződéseket (használtnál).
-
Szárítás: Teljesen száraz legyen, hogy ne rozsdásodjon.
-
Beolajozás: Vékonyan kend be semleges ízű, magas hőállású olajjal, pl.:
-
lenmagolaj,
-
napraforgóolaj,
-
repceolaj.
-
-
Beégetés: Tedd be a bográcsot vagy edényt egy forró sütőbe (kb. 200–250 °C) 1–1,5 órára. Szabadtéri eszköznél ezt akár parázson is meg lehet tenni. Az olaj ilyenkor polimerizálódik – vagyis ráég, kemény védőbevonatot képez.
Ez a folyamat többször is megismételhető, minél többször fűszerezed be, annál jobb lesz a tapadásmentessége.
Mire figyelj használat közben?
-
Soha ne mosd mosogatószerrel vagy áztasd vízben hosszú ideig!
-
Használj inkább forró vizet és kefét.
-
Használat után töröld szárazra, és vékonyan olajozd be.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.